Woonhuisverzekering

Bij een goed hypotheekadvies worden de risico’s van verschillende hypotheken met u besproken en diverse scenario’s uitgewerkt. Onderwerpen als variabele of vaste rente, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, pensioen, overlijden en woonverzekering worden aangesneden. Stel uzelf daarom eens de vraag of het verstandig is om een woonverzekering of woonhuisverzekering af te sluiten.

Er zijn verschillende type woonverzekeringen die u kunt afsluiten, denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering, inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Met de opstalverzekering verzekert u, als eigenaar van de woning, alles wat vast zit aan het huis zelf. Met de inboedelverzekering verzekert u alles wat zich in de woning bevindt.

Mocht bijvoorbeeld uw woning in brand vliegen dan worden de kosten van de schade aan de woning vergoed door de opstalverzekering, maar uw meubels, bankstel, koelkast, televisie etc. worden hiermee niet gedekt. Deze schade wordt dan weer vergoed vanuit uw inboedelverzekering.

Vaak vergoedt een inboedelverzekering alle schade veroorzaakt door brand, storm, vandalisme, inbraak en/of diefstal. Daarnaast is het ook verstandig om een glasverzekering af te sluiten. Zeker in geval van kinderen geeft deze verzekering u een extra veilig gevoel. De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden, omdat deze verzekering zorgt dat u namelijk verzekerd bent voor schade welke u zelf buitenshuis veroorzaakt.

Hoe voorkomt u dat u bent onderverzekerd bij brand?

De herbouwwaarde is het bedrag dat u nodig hebt om uw woning – bij verwoesting – weer in dezelfde staat op te bouwen. Veel mensen zijn onderverzekerd, omdat de herbouwwaarde van de woning (het verzekerde bedrag) bij een opstalverzekering te laag is. Dit kan zijn omdat het in het begin te laag is ingeschat of doordat u in de loop der jaren nieuwe spullen hebt gekocht of anderen hebt vervangen door een duurdere uitvoering, zonder dat u dat aan de verzekering hebt doorgegeven.

Denk aan een nieuwe computer of een nieuwe ketting. U ontvangt dan bij bijvoorbeeld brand een bedrag van de verzekering op basis van het oude verzekerde bedrag in plaats van op basis van de werkelijke nieuwe waarde.

Bepalen van de premie voor uw inboedelverzekering

Natuurlijk bent u zuinig op uw kostbare spullen en wilt u ze goed verzekeren. Voor de inboedelverzekering dient u de waarde van uw inboedel te schatten. Daarbij kunt u gebruikmaken van een inboedelmeter.