Rente vastzetten

Als starter op de woningmarkt hebt u tegenwoordig alleen recht op hypotheekrenteaftrek als u uw hypotheek aflost. Aflossen kunt u op twee manieren: annuïtair of lineair. Bij hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013 blijft de rente aftrekbaar of u een hypotheek iedere maand (gedeeltelijk) aflost of niet.

Vast bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek

De rentevaste periode zegt iets over hoelang uw maandlasten gelijk blijven. Tenminste, bij een annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek is dat niet het geval. Daarbij lost u af en betaalt u steeds minder rente. Gedurende de door u gekozen rentevaste periode, blijft de rente hetzelfde. Dat betekent zekerheid. Hoe langer u de rente vastzet, hoe meer zekerheid u hebt.

Bij het kiezen voor een rentevaste periode, spelen risico en zekerheid dus een belangrijke rol. Het is belangrijk dat u weet hoe en of u hiermee kunt omgaan. Bij een vaste rente spreekt u met de geldverstrekker af dat uw rentepercentage voor een bepaalde periode niet verandert. Bij een vaste rente ligt het rentepercentage meestal hoger. De rente is vaak hoger omdat de bank niet weet hoe de rentestand zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Een vaste rente geeft meer zekerheid, maar u betaalt ook meer.

  • Voordeel: zekerheid, geen plotselinge stijging van uw hypotheekrente en uw maandlasten.
  • Nadeel: als de rente nog verder daalt, hebt u daar geen profijt van, want uw tarief staat vast.
Variabel bij een krediethypotheek

Wilt u ook een bedrag lenen voor een ander bestedingsdoel dan de woning en denkt u het afgeloste bedrag op een ander moment weer nodig te hebben, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto, het starten van een onderneming of het aanvullen van uw pensioen, dan is een krediethypotheek de oplossing. U kunt maximaal 20% van de hoofdsom hypotheek financieren met een krediethypotheek.

De krediethypotheek dient daarom altijd in combinatie met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek te worden afgesloten voor de overige 80% van de hoofdsom hypotheek. De rente is niet fiscaal aftrekbaar, maar wel voordeliger dan de rente van een doorlopend krediet. Voor de krediethypotheek geldt de 1-maands variabele rente, waarbij uw maandlasten per maand kunnen wijzigen.

De variabele rente is gekoppeld aan de geldende rente waartegen de Europese banken elkaar geld uitlenen, het Euribor tarief. Bij een variabele rente staat de rente niet vast waardoor u dus weinig zekerheid heeft over uw maandlasten. Staat de rente laag, dan profiteert u hiervan met lage maandlasten. Staat de rente hoog, dan worden uw maandlasten ook hoger.

U dient dus wel over voldoende financiële ruimte te beschikken om deze schommelingen op te vangen. Ook dient u er tegen te kunnen dat u iedere maand van de bank een brief kunt ontvangen waarin staat dat de rente is gestegen. Maar daar staan, zolang het duurt, wel een scherpe, actuele rente en dus lage maandlasten tegenover.

  • Voordeel: als de variabele rente daalt profiteert u daar direct van.
  • Nadeel: u weet van tevoren niet wat u kunt verwachten omdat het rentepercentage per maand wordt herzien.