Maximale hypotheek

Voordat u gaat zoeken naar uw ideale woning, wilt u natuurlijk weten in welke prijsklasse u kunt kijken. Dit is afhankelijk van de woonlasten die u kunt en wilt dragen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Om te beginnen kunt u zelf een overzicht van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven maken. Vervolgens rekent u door welk hypotheekbedrag u maximaal kunt lenen, wat de benodigde hypotheek wordt en wat de verhouding van de woningwaarde en de hypotheek is.

Wilt u een huis kopen en bent u nieuwsgierig naar de bijkomende kosten? Of wilt u uw hypotheek oversluiten en zijn de koopprijs en de bijkomende kosten, of uw huidige hypotheek niet hoger dan € 265.000,00? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De bank controleert of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de NHG.

Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar een maximum van € 280.900. De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen).

Vul uw gegevens in en krijg snel een idee van uw maximale hypotheek. Bij de berekening van uw maximale hypotheek wordt uitgegaan van een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar, een gelijkblijvend inkomen in deze 30 jaren en dat u volledige hypotheekrenteaftrek hebt.

Aan de uitkomst van deze berekening kunt u geen rechten ontlenen. De uitkomst kan namelijk nog door allerlei factoren, zoals hypotheeksom per leningdeel, hypotheekvorm en rentevaste periode, worden beïnvloed.

Uw gegevens
Aanvrager


Elk kwartaal wordt de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar vastgesteld en gepubliceerd door de AFM. De toetsrente voor het eerste kwartaal van 2018 is 5%.