Hypotheek oversluiten

Oversluiten van uw hypotheek betekent niets anders dan uw huidige hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten tegen een lager rentepercentage. Oversluiten is gunstig als u een bestaande hypotheek hebt tegen een hogere rente dan de rente op dit moment. Een nieuwe hypotheek tegen een lagere rente en/of betere voorwaarden dan uw huidige hypotheek zal zorgen voor lagere maandlasten. Ook als u de verbouwing van de woning wilt financieren met een hypotheek is het gunstig om de hypotheek samen te voegen en over te sluiten tegen een lagere rente.

Of indien u voldoende op de hypotheek hebt afgelost waardoor de overwaarde sterk is toegenomen. Bij het oversluiten van de hypotheek dient u zich niet blind te staren op de lage rente. Er zijn voorwaarden en kosten verbonden aan het oversluiten van de hypotheek. Deze voorwaarden en kosten kunnen er voor zorgen dat het oversluiten van de hypotheek in sommige gevallen ongunstig is. U betaalt een boete voor het vervroegd aflossen van de bestaande hypotheek en kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Elk kwartaal wordt de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar vastgesteld en gepubliceerd door de AFM. De toetsrente voor het eerste kwartaal van 2018 is 5%.