BKR

Bij BKR is bekend welke kredieten u op dit moment hebt lopen en welke u de afgelopen vijf jaar hebt gehad. Als u een krediet afsluit, dan is de organisatie met wie u de overeenkomst bent overeengekomen (de kredietverstrekker) wettelijk verplicht deze bij een stelsel van kredietregistratie te melden. In Nederland is dat BKR. Zo helpt BKR voorkomen dat u meer leent dan u kunt aflossen. Aan de andere kant draagt BKR bij aan het beperken van financiële risico’s voor kredietverleners. Hebt u binnenkort een hypotheekgesprek? Vraag uw BKR overzicht dan alvast op. Wanneer u namelijk al in het bezit bent van een overzicht weet u ook zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan.

Soorten BKR coderingen

A-Codering: A codering staat voor achterstand bij een bestaand krediet, geld lenen met een A-codering zal enkel lukken tegen een flink hogere rente dan marktconform. Een hypotheek met A-codering kan problemen opleveren, een lening met een A-codering is in enkele gevallen mogelijk.

H-Codering: H codering betekent dat de achterstands codering (A-codering) is hersteld. Een H-codering en geld lenen is dus mogelijk, een H-codering kan alleen na een A-codering.

Soorten kredieten

Bij een A-codering moet ook de soort krediet worden meegegeven:
AK = Aflopend krediet
RK = Doorlopend krediet
HY = Hypotheek
RO = Overige Obligo’s (bijv. regelmatig rood staan)
SR = Schuldregeling (met bijv. een deurwaarderskantoor)
TC = Telecommunicatievoorziening (een GSM-abonnement)
VK = Verzendhuiskrediet

Soorten codes

Bij een A-codering moet ook de soort code worden meegegeven:
Code 1: Er is een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie is ontstaan.
Code 2: De (restant) vordering is opeisbaar gesteld.
Code 3: Er is een bedrag van €250 of meer afgeboekt. Slechts wanneer een boeking tegen finale kwijting plaatsvindt, moet tegelijkertijd met de code 3 een einddatum worden gemeld. In andere gevallen wordt geen einddatum gemeld.
Code 4: De kredietnemer bleek/blijkt onbereikbaar.

Herstelcode

Als er een herstelcode of ingelost achter een A of A1 code staat, dan wordt de financieringsaanvraag wel door de geldverstrekker geaccepteerd. Bij elke andere vorm van een A-codering met of zonder herstelcode of ingelost wordt een financieringsaanvraag afgewezen.