Benodigde hypotheek
Uw gegevens

Wilt u een huis kopen en bent u nieuwsgierig naar de bijkomende kosten? Of wilt u uw hypotheek oversluiten en zijn de koopprijs en de bijkomende kosten, of uw huidige hypotheek niet hoger dan € 265.000,00? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De bank controleert of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden van de NHG.

Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar maximaal € 280.900. De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen).

Vul uw gegevens in en krijg snel een idee van uw benodigde hypotheek. Bij de berekening van uw benodigde hypotheek wordt uitgegaan van een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar, een gelijkblijvend inkomen in deze 30 jaren en dat u volledige hypotheekrenteaftrek hebt.

Aan de uitkomst van deze berekening kunt u geen rechten ontlenen. De uitkomst kan namelijk nog door allerlei factoren, zoals hypotheeksom per leningdeel, hypotheekvorm en rentevaste periode, worden beïnvloed.


Elk kwartaal wordt de toetsrente voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar vastgesteld en gepubliceerd door de AFM. De toetsrente voor het eerste kwartaal van 2018 is 5%.